10 x wat je níet na afstuderen moet doen

Het einde van het schooljaar is in zicht. Ga jij binnenkort afstuderen? En ben je al aan het rondkijken naar die eerste leuke baan? Ik heb tien dingen op een rijtje gezet die je níet na je afstuderen moet doen. 

1. Denken dat je meteen een droombaan zal krijgen

Ja, dat is misschien meteen een klap in het gezicht, maar je moet niet denken dat jouw eerste baan na afstuderen direct dé droombaan is. Ten eerste heeft elke leuke baan mindere kanten, is de ene werkdag de andere niet en ga je heus niet altijd huppelend naar je werk (echt, dat wenste ik destijds). Ten tweede leg je de lat ook wel erg hoog als het meteen een perfecte baan moet worden. Begin gewoon eens ergens. En kom er eerst maar eens achter waar je goed in bent, waar jouw hart sneller van gaat kloppen en hoe het werkende leven er überhaupt uit ziet. Vandaaruit zie je wel weer verder.

2. Alleen maar bezig zijn met het vinden van die eerste baan

Ho ho, je hebt net met bloed, zweet en tranen je scriptie of afstudeeronderzoek afgekregen en een jarenlange studie volbracht. Je mag nu best even in de relaxmodus en van je vakantie genieten. Zo’n lange vakantie krijg je nooit meer (met 24 wettelijke vakantiedagen op fulltime basis, wat neerkomt op 5 weken vrij in een jaar.. ja, ik hoor je denken..) – behalve als je in het onderwijs gaat werken dan hè. Zorg er dus voor dat het vinden van die eerste baan niet je leven behelst. En als ooms en tantes vragen wat je na je studie gaat doen, zeg je gewoon dat je er later op terug komt. Want echt, die baan komt er heus wel.

3. Als een kip zonder kop solliciteren

Deze sluit aan bij de vorige. En geloof mij, hier word je echt niet gelukkig van: als een gek sollicitaties de deur uit doen. Overal op reageren, hoe slecht de functie ook bij jou past. Omdat je nou eenmaal aan het werk wilt. Hop, weer een brief afgeraffeld en verzonden. Het is zonde van de tijd, want een uitnodiging hoef je niet te verwachten. En daarnaast, stel dat je wel wordt uitgenodigd, zit je straks allesbehalve op je plek (oké, deze botst met punt 1, maar je mag wel een béétje kritisch zijn). Wat ik probeer te zeggen: ga liever voor kwaliteit dan voor kwantiteit.

4. Slechts met één cv en motivatie de hort op

Een tip van mij, nu ik bij een hartstikke leuk uitzendbureau werk: houd het niet op één cv en één motivatiebrief. Voor iedere vacature dien je gewoon maatwerk te leveren. Uit dat cv en de motivatiebrief moet nou eenmaal (het liefst in één oogopslag) blijken waarom jij past bij de functie en het bedrijf en waarom jouw profiel verder uitgediept moet worden. Relevante dingen bovenaan of benadrukken, andere dingen komen eronder of laat je weg. De match moet te zien zijn, anders verklein je je kansen.

5. Denken dat het nooit gaat lukken

Met deze had ik een paar jaar geleden te maken. Wellicht gaat het tegenwoordig anders, nu de crisis voorbij is. Maar ik had na twee maanden vruchteloos solliciteren echt wanhopige momenten. Achteraf kan ik erom lachen; je bent 23, er komt echt nog wel een baan voor jou voorbij. Je moet er gewoon niet te hard mee bezig zijn. Het is net als liefde. Net wanneer je er niet actief naar op zoek bent, kom je de ware tegen.

6. Alleen maar zoeken naar banen in je branche

Het lijkt een slecht idee, want hoe ziet een HR-medewerker de match nou als jij een hele andere achtergrond hebt dan gevraagd wordt in de vacature. Maar toch wil ik je aanraden ook eens buiten jouw branche te kijken. Wees creatief, zie kansen. Ik zelf heb Televisiewetenschappen gestudeerd en werk nu in een uitzendonderneming. Zie jij de link? Nee ik ook niet, maar toch kan ik al mijn kwaliteiten en passies kwijt in mijn baan. En zie ik mezelf hier nog jaren werken en doorgroeien. Zo zie je maar, en ik ben absoluut niet de enige (ga maar na bij vaders en moeders), je belandt echt niet altijd in de branche waarvoor je gestudeerd hebt. Kader jezelf dus niet in.

7. Stilzitten en afwachten

Ik had het over relaxen en genieten van de vakantie, maar een leuke eerste baan komt er natuurlijk niet zomaar. Kijk alvast eens wat om je heen; wat spreekt je aan, waar zou je je verder in willen verdiepen? En wist je dat de meeste mensen via via aan een baan komen? Zet daar dus ook vooral op in. Laat mensen in je netwerk weten dat je een baan zoekt. En je LinkedIn profiel, die moet na afstuderen natuurlijk helemaal up to date zijn. Met bankzitten en Netflixen heeft nog niemand een baan gevonden, dus onderneem wel actie.

8. Lukraak een aanbieding aanpakken

Ik weet niet wat jouw achtergrond de kansen op de arbeidsmarkt zijn, maar stel nou dat de banen in jouw branche best makkelijk voor het oprapen liggen; pak dan niet lukraak de eerste de beste aanbieding aan. Heb je er al eens over nagedacht hoeveel uur per week je wilt werken, wat je wil verdienen, hoe flexibel je je werkuren wilt invullen en hoe ver je bereid bent om te reizen? Breng dit dan eerst eventjes in kaart, voordat je in zee gaat met een werkgever. Hoe beter voorbereid, hoe professioneler je overkomt. Win-win.

9. Denken dat je nog niet zoveel kan

Wat je echt niet moet doen als je ergens de nieuweling bent is anderen vertellen hoe het allemaal zit. Daar zitten ervaren collega’s niet op te wachten. Je hebt eerst gewoon nog wat waar te maken. Maar je moet ook vooral niet denken dat je nog niet zoveel weet en kunt; want, wederom uit ervaring, dat valt best mee. Met name op het gebied van computers zal je versteld staan. Maar ook zeker wat betreft vakspecifieke zaken. Vaak worden frisse, nieuwe, jeugdige ideeën juist met open armen ontvangen. Laat dus zien wat je in huis hebt – met een bescheiden randje.

10. Het na je afstuderen allemaal zelf willen doen

Omdat je nu bent afgestudeerd, betekent dat echt niet dat je meteen de hele wereld aan moet kunnen. Ik vind het zelf nog maar wat fijn om af en toe te rade te gaan bij mijn ouders, vrienden of collega’s. Je staat op het randje van volwassenheid, maar van hulp vragen is nog nooit iemand minder geworden. En zeg nou zelf, jij vindt het toch ook leuk als iemand jou om input, tips of visie vraagt? Nogmaals: win-win.

Weten wat je wél moet doen na afstuderen? Lees dan mijn boek “Waar heb ik nou eigenlijk voor gestudeerd?”. Een boek boordevol tips en inspiratie. Andere afgestudeerden vertellen in korte verhalen hoe zij de periode na afstuderen doorkwamen en een leuke baan vonden. Mei en juni zijn actiemaanden, dan kost mijn boek slechts 10,00 euro in plaats van de gebruikelijke 15,00. Klik hier!

Waar heb ik nou eigenlijk voor gestudeerd?