Een droombaan een ver van je bed show? Welnee!

Laatst dronk ik een lekker kopje zoethoutthee, toen ik zag dat er een vraag gesteld werd. Door het theezakje nota bene. “Wat is je droombaan?” Mijn droombaan. Tja. Sinds ik afgestudeerd ben, cirkelt het woord ‘droombaan’ meer dan ooit door mijn gedachten. Welke baan zou ik nou het allerliefste willen hebben? Geen idee. En wat is dat nou eigenlijk, een droombaan? Ook dat antwoord blijf ik je verschuldigd. Ik besloot eens te polsen bij Joost Veldman, schrijver van het boek Doe je droombaan! Hij volgde in 2012 maar liefst 175 mensen die zeiden een droombaan te hebben. Ik ben maar wat nieuwsgierig. Is een droombaan dan toch dichterbij dan ik denk?

Geschreven door Nina Janssens

Hoe kwam je op het idee om een jaar lang mensen met droombanen te volgen?
We waren op huwelijksreis, mijn vrouw en ik, in Zuid-Amerika. We reisden wat af met bussen en tijdens een van de plasstops kwamen we terecht op een groentemarkt. De bevlogenheid van de marktlui fascineerde me en ik vroeg me af hoe het zou zijn om eens in de huid van een marktkoopman te kruipen. Daar is het idee om beroepen uit te proberen ontstaan. De meeste mensen doen een opleiding, belanden in een vak of bij een bedrijf en blijven dat de rest van hun leven doen. Hoe gaaf zou het zijn om eens iets totaal anders te doen dan datgene waarvoor je bent opgeleid? Na wat research kwam ik er vervolgens achter dat maar twintig procent van de mensen aangeeft een droombaan te doen. Best shocking! Met dit feit in het achterhoofd ben ik het met project begonnen.

doejedroombaanBij het concept droombaan moet ik meteen denken aan de baan van Floortje Dessing. Kan het ook wat minder ver van mijn bed show en wat meer down to earth?
Droombaan is natuurlijk een heel mooi woord dat je bijna letterlijk doet wegdromen. Ik kleed het daarom een beetje uit in het boek. Je kunt een droombaan zien als iets waar je als kind al van droomde, zoals de autocoureur of de straaljagerpiloot met wie ik meeliep. Maar er zijn ook mensen die niet zo’n jeugddroom hadden. Dan kun je kijken naar wat je talenten zijn, waar je goed in bent. En dat kun je inzetten in je hele carrière. Daar halen deze mensen de energie en passie uit. Eigenlijk is het een soort pad volgen dat bij je past. Dat is volgens mij de echte definitie van een droombaan. Een baan die bij je past. En waar je dus passie voor hebt. Met werkzaamheden die je heel graag doet. Als je die combinatie hebt, dan heb je vaak ook plezier in je baan en haal je er voldoening uit. Allemaal vereisten voor een droombaan.

Inderdaad, dat maakt het labelen van een baan tot droombaan en dus het vinden van een droombaan al een stuk makkelijker. Maar hoe kom je er achter welke baan bij je past?
Je droombaan is eigenlijk niks meer dan naar jezelf kijken. Waar ben je goed in? Wat vind je leuk om te doen? Waar was je vroeger als kind al mee bezig? Wat trekt je aan in je studie? Neem de tijd om jezelf te ontdekken. Waar word je enthousiast van? Waar gaat je bloed sneller van stromen? Allemaal tekenen dat je een richting te pakken hebt die wel eens bij jou zou kunnen passen. En ga dingen doen. Vrijwilligerswerk bijvoorbeeld. Of ga met mensen praten. Doe van die testjes om meer over jezelf te weten te komen. En wacht vooral niet totdat je bent afgestudeerd. Zorg dat je in je studententijd ook al actief bent.

Oke, duidelijk. Maar stel, je hebt nu een beetje een idee van de richting die je op wilt. De banen liggen momenteel helaas niet voor het oprapen. Journalisten, psychologen.. hoe komen zij aan hun droombaan?
Dat is een van de punten die ook in het boek staat. Pro activiteit. Dat je kijkt naar wat jou nou onderscheidt. Als jij écht psycholoog wil worden: hoe kun jij laten zien dat jij een streepje voor hebt op die anderen? Wat zou je kunnen doen om aan te tonen dat ze jou echt moeten aannemen? Misschien kun je, met jouw opgedane kennis, in de eigen vriendenkring wat consulten geven. Ga mensen interviewen of loop mee met een psycholoog. Wees creatief! En ga vooral niet mee in het circus van allemaal brieven schrijven. Daar schiet je niks mee op. Je niveau blijft steken op hetzelfde niveau, terwijl de teleurstelling alleen maar groter wordt. Kijk gewoon naar wat jij kunt aanpakken binnen jouw vakgebied om te laten zien dat jij het echt graag wilt en dat je er goed in bent. Ik denk dat dat heel belangrijk is.

Doorzettingsvermogen is dus essentieel. Want die droombaan is niet van de een op de andere dag te vinden en afwijzingen gaan je niet in de koude kleren zitten. Wat kun je ons, starters op de arbeidsmarkt, meegeven?
Dat heeft weer met een mindset te maken. Ik snap het. Als je twintig keer een nee krijgt, dan komt het neer op doorzettingsvermogen. Maar til daarom niet te zwaar aan deze periode. Zie deze periode als een goede ervaring. Of je nou meteen een baan vindt of niet. Carrières kunnen wat dat betreft heel raar lopen. Ik heb ook genoeg voorbeelden in m’n boek van mensen die letterlijk twaalf baantjes hebben gedaan voordat ze er op hun veertigste of vijftigste er achter kwamen wat hun droombaan is. En dan kun je denken, had ik dat maar eerder geweten. Maar aan de andere kant, je hebt nu wel meer levenservaring opgedaan. Geniet dus juist van deze periode. Als je straks werkt kun je er alleen nog maar op terug kijken. Echt hoor, zo’n periode als deze komt nooit meer terug.

Afgestudeerd en wat nu - Joost Veldman Afgestudeerd en wat nu - Joost Veldman

Voor “Doe je droombaan!” volgde Joost 175 mensen met droombanen (lees erover op www.doejedroombaan.nl) . Van een tandarts, boer en havenmeester tot barista, cliniclown en schoonheidsspecialist. Allemaal hadden ze zo hun eigen redenen om hun baan als droombaan te bestempelen. Terugkerende thema’s? Afwisseling, uitdaging, ruimte voor talent, expertise en autonomie en tot slot moet het werk zinvol zijn. Mee eens? En heb jij je droombaan al gevonden? Deel je ervaringen hieronder!