1 op 3 heeft spijt van studiekeuze

Maar liefst één op de drie studenten heeft spijt van de gemaakte studiekeuze. Dat blijkt uit onderzoek van 1V Jongerenpanel van EenVandaag in samenwerking met X-Lab, het eindexamenproject van 3FM. De studenten gaven aan dat ze achteraf gezien een andere keuze hadden gemaakt als ze weer hadden moeten kiezen.

De helft van de respondenten, 650 studenten in totaal, wijst hun middelbare school aan als schuldige. Tijdens de middelbare schoolperiode zouden de studenten niet genoeg begeleid zijn bij de studiekeuze. Ongeveer een derde geeft aan dat zijzelf ook wel wat meer werk ervan hadden mogen maken.

In hetzelfde onderzoek werden ruim 500 middelbare scholieren uit de bovenbouw gevraagd naar hun ervaringen rondom het uitkiezen van een geschikte studie. Tweederde vond het maken van een keuze moeilijk en driekwart heeft inmiddels een definitieve keuze gemaakt. Leidend hierbij zijn open dagen en meeloopdagen. Ook wordt er door 37 procent veel waarde gehecht aan adviezen van ouders.

Tussenjaar
Niet alle jongeren zoeken meteen de studiebankjes op of maken een studie in één keer af. Zo’n 17 procent van de ondervraagden neemt of nam een tussenjaar, veelal gebruikt om te werken, te reizen of om vrijwilligerswerk te doen. Ook waren er jongeren die een tussenjaar namen om een studiekeuzetraject te volgen. Deze groep gaf aan meer tijd nodig te hebben om een studiekeuze te maken.

Naast uitzoeken wat te doen na de middelbare school, zagen veel jongeren het tussenjaar ook als kans om meer over zichzelf te leren. Vijftig procent geeft aan dat dit gelukt is. Zij zegt nog nooit zoveel over zichzelf geleerd te hebben als tijdens het tussenjaar. Een waarschuwing geven de jongeren met een tussenjaar ook. Het zou na een tussenjaar moeilijker zijn om weer te wennen aan de collegebanken.

Luister het radiofragment op NPO Radio 1 hier terug.