Nog weinig werk en zekerheid voor afgestudeerden

Nieuwe wet hard nodig

Nog weinig werk en zekerheid voor afgestudeerden aan universiteiten en hogescholen

Vandaag gaat de nieuwe Wet Werk en Zekerheid in. Deze wet moet er onder andere voor gaan zorgen dat mensen met tijdelijke contracten meer rechten krijgen. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) wil de arbeidsmarkt fatsoenlijker maken. In de afgelopen jaren zijn arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd steeds vaker ingeruild voor losse contracten.

Asscher hoopt met de nieuwe wet voor elkaar krijgen dat mensen sneller een vast dienstverband krijgen, dat ze niet langer hoeven te werken op basis van het ene na het andere tijdelijke contract. Of dat gaat lukken, is nog de vraag. Zelfs de minister is er niet van overtuigd, zo liet hij afgelopen week in verschillende interviews blijken. Vooral de nieuwkomers op de arbeidsmarkt zouden er hoe dan ook wel mee gediend zijn.

1 op 10 werkloos thuis, 1 op 3 een vast contract

Er is in de afgelopen tijd terecht veel aandacht geweest voor de zwakke positie van mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Maar ook hoger opgeleiden komen steeds minder in aanmerking voor een vaste baan. Net als schoonmakers, thuiszorgmedewerkers en anderen hebben ook zij wel vaste lasten, maar geen vaste inkomsten.

Waar een mooi diploma vroeger een zekere garantie bood voor een goede baan, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Ongeveer één op de tien hoog opgeleide jongeren zit zonder werk thuis en diegenen die wel aan de slag zijn, moeten zich vaak tevreden stellen met werk onder hun niveau, vrijwilligerswerk, stages en tijdelijke contracten in deeltijd. Van alle mensen die in de afgelopen tien jaar zijn afgestudeerd aan een universiteit of hogeschool heeft niet meer dan een derde een arbeidscontract voor onbepaalde tijd.

Inspirerende verhalen

Dat is een van de bevindingen uit een onderzoek onder meer dan driehonderd jonge mensen die in de afgelopen tien jaar zijn afgestudeerd aan een hogeschool of universiteit. Het onderzoek is uitgevoerd door Nina Janssens in het kader van haar boek “Waar heb ik nou eigenlijk voor gestudeerd?”. In dit boek bundelt zij verhalen van 28 starters over hun entree op de arbeidsmarkt en zoektocht naar leuk en zinvol werk. Het zijn geen zielige maar juist inspirerende verhalen van jongeren die niet bij de pakken gingen neerzitten maar hun toekomst in eigen hand namen. Dit boek over en voor starters, geschreven door een starter, verschijnt aanstaande vrijdag.

Nina op de radio http://www.amsterdamfm.nl/nina-janssens-die-droombaan-komt-er-wel/

(null)